Ο πληρέστερος οδηγός στα ελληνικά για το συναρπαστικότερο πρωτάθλημα στον κόσμο, που βρίσκεται προ των πυλών. Τακτικές, ανάλυση, μεταγραφές και τα πιο ενδιαφέροντα μακροχρόνια στοιχήματα, σε ένα κείμενο για κάθε ομάδα.
Μεταγραφές*
Πήρε:
–
Έδωσε:
–
Πέρσι (3η): Ακόμη μια σεζόν με θετικό πρόσημο, τρίτη σερί στην πρώτη 3άδα της Πρέμιερ. Βασίστηκε στον προϋπάρχων κορμό και σε γνώριμα πρόσωπα (Κέιν, Έρικσεν, Άλι όλοι παρουσιάστηκαν βελτιωμένοι), βρήκε επαρκείς απαντήσεις στα μπακ μετά τη φυγή Γουόκερ και τον τραυματισμό του Ρόουζ, φάνηκε όμως σε αρκετά σημεία η έλλειψη βάθους στον ροτέισον, το οποίο ως συνήθως δεν άνοιξε ο Ποκετίνο ιδιαίτερα. Καλύτερη στη δεύτερη σερί χρονιά της στο Τσάμπιονς Λιγκ, πέρασε εύκολα ως πρώτη σε όμιλο με Ρεάλ και Ντόρτμουντ, αλλά η απειρία της σε νοκ-άουτ αναμετρήσεις φάνηκε στη φάση των “16” κόντρα στη Γιουβέντους, όπου και αποκλείστηκε παρότι ήταν σαφώς η καλύτερη ομάδα του ζευγαριού.
Προπονητής (Μαουρίσιο Ποκετίνο, 2014): Για τέταρτο χρόνο στο Λονδίνο, γνωστό και δεδομένο το έργο, όπως και οι αδυναμίες του, που και πέρυσι έκαναν σε κάποια σημεία την εμφάνιση τους. “Καλός τακτικά, ξέρει να χτίζει ομάδες με ισορροπία ανάμεσα σε άμυνα και επίθεση, η εξέλιξη και ανάδειξη του ταλέντου των ποδοσφαιριστών υπό τις οδηγίες του είναι εντυπωσιακή. Στα αρνητικά, το γεγονός πως στα κρίσιμα σημεία με την Τότεναμ δεν έδειξε να αντέχει την πίεση του πρωταθλητισμού, μένοντας αδρανής στον πάγκο όταν η ομάδα του τον χρειάστηκε” γράφαμε στην αρχή της περασμένης σεζόν, παραμένουμε πιστοί σε αυτά.
Πιθανότατα μπροστά σε μια οριακή χρονιά, τόσο για τον ίδιο όσο και για την Τότεναμ, αφού οι φιλοδοξίες του σίγουρα δεν περιορίζονται απλά στην πρώτη τετράδα της Πρέμιερ, και υπάρχουν αρκετοί σύλλογοι εκεί έξω έτοιμοι να του προσφέρουν τη δυνατότητα και το μπάτζετ ώστε να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι αν είναι ικανός για το κάτι παραπάνω.
Ανάλυση: Σιγή ασυρμάτου στα μεταγραφικά, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει η παραμικρή κίνηση, παρότι ο Ποκετίνο την άνοιξη ζητούσε ο μεταγραφικός σχεδιασμός να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν. Ίσως ο ίδιος να μην χειρίστηκε σωστά κάποιες περιπτώσεις, ίσως να μετανιώνει ήδη για την επέκταση συμβολαίου (ως το 2023) που υπέγραψε το Μάη.
Ο κορμός της Τότεναμ είναι πολύ δυνατός, οπότε οποιαδήποτε βελτίωση σε αυτόν απαιτεί να μπει βαθιά το χέρι στην τσέπη, κάτι που η διοίκηση της εδώ και χρόνια δεν έχει δείξει διάθεση να κάνει. Από την άλλη μετά το 13ο-14ο παίχτη της το επίπεδο πέφτει δραματικά, οπότε η ενίσχυση του ρόστερ σε βάθος είναι επίσης μια αναγκαιότητα, από τη στιγμή μάλιστα που θέλει να εδραιώσει τη θέση της στο Τσάμπιονς Λιγκ. Σημαντική παραμονή όπως όλα δείχνουν του Ανλτερβάιρελντ, φαίνεται πως ψάχνει κυρίως για ένα παίχτη στις πτέρυγες, με το όνομα του Μαρσιάλ να παίζει αρκετά.
Ελπίζει πως η επιστροφή στο ανακαινισμένο «Γουάτ Χαρτ Λέιν» θα της δώσει ώθηση, οικονομικά και αγωνιστικά, πέρσι μάζεψε 10 βαθμούς λιγότερους στην έδρα της (Γουέμπλεϊ) σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν. 9 παίχτες της έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, γεγονός που γεννά τα ανάλογα ερωτηματικά ως προς την αντοχή τους, σε μια σεζόν που θα τους ζητηθεί κα πάλι να τραβήξουν πολύ κουπί. Τα προηγούμενα χρόνια ήταν αρκετά τυχερή, έχοντας ουσιαστικά μηδενικούς τραυματισμούς βασικών παιχτών, κανένας εκ των Κέιν/Άλι/Έρικσεν δεν έχει χάσει πάνω από οκτώ ματς σε μια σεζόν την τελευταία τριετία.
Συμπέρασμα: Στα θετικά, η Τότεναμ κράτησε όλα τα βασικά της στελέχη και επιστρέφει στη φυσική της έδρα. Στα αρνητικά, το ρόστερ της παραμένει μικρό, οι περισσότεροι παίχτες της ταλαιπωρήθηκαν τον Ιούνη και η σχέση της με τον Αργεντίνο μοιάζει να μπαίνει σε κρίσιμη καμπή. Κοιτάζοντας πίσω, το ζευγάρι Τότεναμ-Ποκετίνο είχε πολλές καλές στιγμές. Κοιτάζοντας μπροστά όμως, τα «θέλω» τους μοιάζουν να είναι διαφορετικά, και μπορεί στο τέλος το happy medium ακόμα μιας εξόδου στο Τσάμπιονς Λιγκ να μην είναι αρκετό για τον Αργεντίνο.
Ο Ποκετίνο δεν μας έχει δώσει ως τώρα το δικαίωμα να υποθέσουμε πως είναι άνθρωπος που θα παρατήσει τη μάχη στη μέση για να αποδώσει ευθύνες, όμως αν το υλικό που έχει στα χέρια του αποδεχθεί ελλιπές είναι πιθανό πάνω από το νέο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν» να μαζευτούν από νωρίς σύννεφα, ικανά να διαταράξουν το κλίμα. Σε κάθε περίπτωση, η Τότεναμ μοιάζει απίθανο να βρεθεί εκτός εξάδας, εφόσον δεν ενισχυθεί λογικά θα κινηθεί μεταξύ 4ης και 6ης θέσης, περιμένουμε Μαν. Σίτι, Λίβερπουλ και τουλάχιστον μια από της Μαν. Γιουνάιτεντ και Τσέλσι να την προσπεράσουν.
Ωραία όλα αυτά Betol, κανά τζόγο θα παίξουμε όμως; Όχι εδώ.
*Οι τιμές είναι από το www.transfermarkt.com
Betol